![](/media/lib/269/n-mangusta-pregowana-38bc75acf5333f4701358848dabd3ca4.jpg)
Gangi mangust walczą o seks i zasoby
28 lutego 2017, 11:48Gangi mangust pręgowanych (Mungos mungo) walczą ze sobą, gdy w grę wchodzi seks, a także zasoby czy terytorium.
![Pierwszy spintroniczny krzemowy układ scalony© University of Delaware](/media/lib/8/1179741661_130025-bac031d3bda44d0c2e772eab3c38fd10.jpeg)
Uczeni skojarzyli spintronikę z krzemem
21 maja 2007, 09:57Dokonano kolejnego przełomu na drodze do stworzenia urządzeń elektronicznych przyszłości. Tym razem postęp dotyczy spintroniki.
![](/media/lib/102/n-biglikan-dcc19f00f7adc46291b80c5dd6299858.jpg)
Bez biglikanu mięśnie nie połączą się z nerwem
15 lutego 2012, 11:40Pod nieobecność biglikanu - proteoglikanu występującego w śródmiąższu oraz na powierzchni komórek chrząstek, kości i skóry - synapsy płytki nerwowo-mięśniowej myszy zaczynają się rozpadać ok. 5 tyg. po narodzinach.
![](/media/lib/88/n-delfin-c969bc15ab28b28db2a565b0b0b305d6.jpg)
Ssaki morskie również cierpią na chorobę dekompresyjną
22 grudnia 2011, 11:22Nowe studium biologów z University of St Andrews pokazuje, że podobnie jak ludzie, ssaki morskie cierpią na chorobę dekompresyjną.
![](/media/lib/201/n-jogurt-aa62f1ddd8739ffff6b35c60be19f55c.jpg)
Jogurtowa walka z depresją?
17 marca 2017, 06:28Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Wirginii odwrócili objawy depresji, karmiąc myszy probiotycznymi bakteriami z rodzaju Lactobacillus, które występują m.in. w jogurcie. Amerykanie odkryli też mechanizm, za pośrednictwem którego bakterie oddziałują na nastrój.
![Owoce na targu w Barcelonie© Daderot](/media/lib/10/1182422389_165093-b4428ec97b2956aebacecb2249052e69.jpeg)
Wydajne paliwo z cukru owocowego
21 czerwca 2007, 10:35Na łamach pisma Nature naukowcy udowadniają, że z cukru owocowego, fruktozy, można wyprodukować paliwo o niskiej zawartości węgla, które będzie dużo wydajniejsze od etanolu.
![](/media/lib/105/n-wino-f91ae5e1411d5ee4506120a35cc58577.jpg)
Dwa światy smaku
2 marca 2012, 13:22Kiperzy zawdzięczają swój wyostrzony smak przede wszystkim uwarunkowaniom biologicznym. Przeciętni konsumenci wina mogą być ślepi na doskonale dla nich wyczuwalne niuanse, a nawet podstawowe właściwości trunku, takie jak równowaga słodyczy i kwasowości. Stąd wątpliwości, czy autor opisu wina nie zmyślił przypadkiem nut owocowo-drzewnych i posmaku orzechów...
![](/media/lib/96/n-wodalod-2cbcb5c680a2c43352cc92f8090a57bd.jpg)
Metal i izolator z wody
17 stycznia 2012, 11:02W odpowiednich warunkach woda może stać się metalem, a następnie izolatorem, stwierdzili uczeni z Cornell University. W PNAS ukazał się artykuł, w którym Neil Ashcroft, Roald Hoffmann i Andreas Hermann opisują wyniki swoich teoretycznych obliczeń.
![](/media/lib/274/n-hydrophylax-bahuvistara-08f562a6f485dad4e56a6a04cac43dbf.jpg)
Urumina - żabi bicz na wirusy grypy
19 kwietnia 2017, 11:33Peptyd antydrobnoustrojowy ze śluzu Hydrophylax bahuvistara, żaby z południowych Indii, może zniszczyć wiele szczepów ludzkiego wirusa grypy i chroni myszy przed zakażeniem. Jak podkreślają autorzy publikacji z pisma Immunity, od opracowania ewentualnego leku dzieli nas jednak daleka droga.
Nowy sposób na obrazowanie mózgu
6 sierpnia 2007, 14:46Naukowcy z Thomas Jefferson University Hospital w Filadelfii stworzyli oprogramowanie, które potrafi łączyć dane pochodzące z różnych technologii obrazowania medycznego i stworzyć w ten sposób trójwymiarową interaktywną mapę mózgu. Dzięki niej neurochirurdzy zyskują znacznie lepszy obraz mózgu pacjenta, niż jest to możliwe za pomocą jakiejkolwiek pojedynczej metody obrazowania.